Otizm Nedir? Genel Bakış Otizm spektrum bozukluğu (ASD),sosyal iletişimde kalıcı zorluklar, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlar içeren karmaşık bir gelişimsel durumdur. Otizm yaşam boyu süren bir hastalık olarak kabul edilse de, bu zorluklar nedeniyle işlevsellikteki bozulmanın derecesi otizmli bireyler arasında farklılık göstermektedir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre tahminen 36 çocuktan birinin otizm spektrum bozukluğu olduğu tespit edilmiştir.
Otizm Spektrum Bozukluğunun Tanısı Bu bozukluğun erken belirtileri, çocuk bir yaşına gelmeden ebeveynler/bakıcılar veya çocuk doktorları tarafından fark edilebilir. Bununla birlikte, belirtiler genellikle çocuk 2 veya 3 yaşına geldiğinde daha tutarlı bir şekilde görünür hale gelir. Bazı durumlarda otizmle ilgili sorunlar hafif düzeyde olabilir ve çocuk okula başlayana kadar belirgin olmayabilir, daha sonra akranları arasında eksiklikleri belirginleşebilir.
Otizm- Sosyal İletişim Eksiklikleri Şunları İçerebilir:
Soyut fikirleri kelimenin tam anlamıyla yorumlamak.
Arkadaş edinme veya onları sürdürmede zorluk.
Otizm- Kısıtlı İlgi Alanları ve Tekrarlayan Davranışlar Şunları İçerebilir:
Davranışların esnek olmaması, değişimle baş etmede aşırı zorluk.
Başkalarını dışlayarak niş konulara aşırı odaklanmak.
Başkalarının da bu konulara eşit derecede ilgilenmesini beklemek.
Rutin değişikliklere ve yeni deneyimlere tahammül etmede zorluk.
Duyusal aşırı duyarlılık, örneğin yüksek seslerden kaçınma.
El çırpma, sallanma, dönme gibi basmakalıp hareketler.
Eşyaları, genellikle oyuncakları, çok özel bir şekilde düzenlemek.
Çocuğun davranışıyla ilgili ebeveyn/bakıcı/öğretmen endişeleri, gelişimsel bir çocuk doktoru, pediatrik psikolog, çocuk nöroloğu ve/veya çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından özel bir değerlendirmeye yol açmalıdır.
Bu değerlendirme, ebeveyn/bakıcıyla görüşmeyi, çocuğu gözlemlemeyi ve yapılandırılmış bir şekilde onunla etkileşimde bulunmayı ve bazen diğer bozuklukları dışlamak için ek testler yapmayı içerir. Bazı belirsiz vakalarda otizm tanısı ertelenebilir, ancak erken teşhis, ailenin toplumdaki destekleyici kaynaklara erken erişimini sağlayarak çocuğun işlevselliğini büyük ölçüde iyileştirebilir. İlk adım bir değerlendirme istemektir. Çoğu ebeveyn, gelişimsel dönüm noktalarını kontrol eden çocuk doktorlarıyla başlar.
Çocuğunuz 3 yaşın altındaysa , yerel erken müdahale sisteminiz aracılığıyla bir değerlendirme alabilirsiniz.
Çocuğunuz 3 yaşın üzerindeyse, okulunuz aracılığıyla bir değerlendirme alabilirsiniz
Otizm Spektrum Bozukluğu için Risk Faktörleri Mevcut bilim, çeşitli genetik faktörlerin otizm riskini karmaşık bir şekilde artırabileceğini öne sürüyor. Kırılgan X Sendromu ve Tüberoskleroz gibi belirli genetik rahatsızlıkları olan kişilere otizm tanısı konma riski daha yüksektir. Bu iki durum, otizmin bireysel olarak nadir görülen yüzlerce genetik nedeni ile birlikte vakaların %30'undan fazlasını açıklamaktadır. Bu nedenle otizm tanısı konulduktan sonra genetik test yapılması önerilebilir
Valproik asit ve talidomid gibi bazı ilaçlar hamilelik sırasında alındığında daha yüksek otizm riskiyle de ilişkilendirilmiştir. Otizmli bir kardeşe sahip olmak, çocuğa otizm tanısı konulma olasılığını da artırıyor. Ebeveynlerin hamilelik sırasında daha yaşlı olması ayrıca otizm riskinin daha yüksek olmasıyla da bağlantılıdır. Öte yandan aşıların otizm tanısı olasılığını artırdığı gösterilmedi ve ırk, etnik köken veya sosyoekonomik durumun da bir bağlantısı yok gibi görünüyor. Erkek çocuklara, doğumda cinsiyeti kadın olan çocuklara göre daha sık otizm tanısı konuluyor.
Otizm Tedavi Otizmin herhangi bir "tedavisi" olmasa da çocuğun işleyişini geliştirebilecek birkaç etkili müdahale vardır:
Uygulamalı davranış analizi:Çocuğun uyum sağlama becerilerini geliştirmek ve uygunsuz davranışları azaltmak için yapılandırılmış bir davranış planı oluşturmak için kullanılan, çocuğun işlevsel zorluklarının sistematik çalışmasını içerir.
Sosyal beceri eğitimi:Grup veya bireysel ortamlarda yapılan bu müdahale, otizmli çocukların sosyal durumlarda yön bulma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Konuşma ve dil terapisi:Çocuğun konuşma kalıplarını ve dil anlayışını geliştirebilir
Mesleki terapi: Günlük yaşam aktivitelerindeki uyumsal beceri eksikliklerinin yanı sıra el yazısı ile ilgili sorunları da giderebilir
Ebeveyn yönetimi eğitimi: Ebeveynler, sorunlu davranışlara yanıt vermenin ve çocuklarında uygun davranışı teşvik etmenin etkili yollarını öğrenir. Ebeveyn destek grupları, ebeveynlerin otizmli bir çocuk yetiştirmenin getirdiği stres etkenleriyle başa çıkmalarına yardımcı olur
Özel eğitim hizmetleri: Bireysel Eğitim Planı kapsamında okullar tarafından sağlanır ve sosyal iletişim eksiklikleri, sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlara yönelik bir dizi hizmet ve düzenlemeyi içerebilir. Bu, çok küçük çocukların dil, sosyal beceriler ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik özel sınıfları içerebilir.
Birlikte ortaya çıkan koşulların tedavisi:Otizmli çocukların uykusuzluk, DEHB, zihinsel engellilik, kaygı ve depresyon yaşama olasılığı, otizmi olmayan akranlarına göre daha yüksektir. Bu koşulların da ele alınması gerekiyor. Bu koşulların etkisi, psikoterapi ve/veya ilaç tedavisinin yanı sıra yukarıdakilerden herhangi birini içerebilecek uygun hizmetlerle azaltılabilir. Bu durumların tedavisi tipik olarak bir çocuk doktoru veya birinci basamak klinisyeni ile koordinasyonu gerektirir.
İlaç tedavisi:Bir çocuk psikiyatristi diğer zihinsel sağlık durumlarını değerlendirebilir ve uygunsa ilaç yazabilir. Örneğin otizmle ilişkili sinirlilik, bilgili bir klinisyen tarafından çocuğun ebeveynleri ile iş birliği içinde akıllıca reçete edilen aripiprazol ve risperidon (otizmle ilişkili sinirlilik için Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan iki ilaç) gibi ilaçlarla azaltılabilir.
Yıllar boyunca, otizmli çocuklarının daha iyi işlev görmesine yardımcı olmanın yollarını arayan ebeveynler/bakıcılar tarafından, özel diyetler ve takviyeleri içeren çeşitli tamamlayıcı ve alternatif müdahaleler denenmiştir. Bugüne kadar bu tür spesifik müdahaleleri açıkça öneren ikna edici kanıtlar bulunamamıştır. Bu tür müdahalelere ilişkin araştırmalar devam etmektedir ve bunlarla ilgilenen ebeveynler/bakıcılar, bunları çocuklarını tedavi eden klinisyenle tartışmalıdır.
Otizmde Ebeveynler İçin İp Uçları
Otizm spektrum bozukluğu hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin.
Tutarlı bir yapı ve rutin sağlayın.
Otizmli çocukların diğer ebeveynleriyle ve topluluğunuzdaki kaynaklarla bağlantı kurun.
Belirli endişeleriniz için profesyonel yardım alın.
Kendinize ve diğer aile üyelerine zaman ayırın.
Otizmli bir çocuğa sahip olmak tüm aileyi etkiler. Stresli, zaman alıcı ve pahalı olabilir. Tüm ailenin fiziksel ve duygusal sağlığına dikkat etmek önemlidir. Birçok ulusal ve yerel savunuculuk kuruluşu, otizm spektrum bozukluğu olan bireylere ve ailelerine bilgi, kaynak ve destek sağlamaktadır. Bunlardan birkaçı Kaynaklar bölümünde listelenmiştir.
Otizm Tanımı- Görülme Oranı Otizm veya otizm spektrum bozukluğu (ASD),sosyal beceriler, tekrarlayan davranışlar, konuşma ve sözsüz iletişim ile ilgili zorluklarla karakterize edilen geniş bir yelpazedeki koşulları ifade eder. Hastalık Kontrol Merkezlerine göre otizm bugün Amerika Birleşik Devletleri'nde tahminen 36 çocuktan 1'ini ve 45 yetişkinden 1'ini etkilemektedir.
Otizmin tek bir türü olmadığını, pek çok çeşidinin olduğunu biliyoruz. Otizm herkes için farklı görünür ve otizmli her bireyin kendine özgü güçlü yönleri ve zorlukları vardır. Bazı otistik insanlar konuşabilirken diğerleri sözsüzdür veya çok az sözeldir ve başka şekillerde iletişim kurarlar. Bazılarının zihinsel engeli var, bazılarının ise yok. Bazıları günlük yaşamlarında önemli ölçüde desteğe ihtiyaç duyarken, diğerleri daha az desteğe ihtiyaç duyar ve bazı durumlarda tamamen bağımsız yaşarlar.
Otizmli pek çok kişi, yaşam kalitelerini etkileyen başka tıbbi, davranışsal veya zihinsel sağlık sorunları yaşar.
Otizm ile Birlikte Ortaya Çıkan En Yaygın Koşullar Arasında Şunlar Yer Alır:
Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
Kaygı ve depresyon
Gastrointestinal (GI) bozukluklar
Nöbetler ve uyku bozuklukları
Cinsiyet, yaş, ırk veya etnik kökene bakılmaksızın herkes otizmli olabilir. Ancak CDC'nin araştırması, erkek çocuklara kızlardan dört kat daha sık otizm tanısı konulduğunu söylüyor. OSB tanı kılavuzu DSM-5-TR'ye göre otizm kız ve erkek çocuklarda farklı görünebilir.
Kızlarda semptomlar daha incelikli bir şekilde ortaya çıkabilir, daha az sosyal ve iletişimsel zorluk yaşanabilir ve daha az tekrarlayan davranışlar görülebilir. Belirtileri doktorlar tarafından fark edilmeyebilir, bu da sıklıkla eksik teşhise veya yanlış teşhise yol açar. Otizm semptomlarını sıklıkla “maskelemeyi” veya gizlemeyi öğrenen otistik yetişkinler için tanı koymak da daha zordur.
Otizm ömür boyu süren bir durumdur ve otistik bir kişinin ihtiyaçları, güçlü yönleri ve karşılaştığı zorluklar zamanla değişebilir. Yaşam evrelerinden geçerken farklı türde destek ve konaklamaya ihtiyaç duyabilirler. Erken müdahale ve terapiler, kişinin becerilerinde ve sonraki yaşamındaki sonuçlarında büyük fark yaratabilir.
Otizmin tek bir türü yoktur, birçok türü vardır
Otizm Taraması Otizm spektrum bozukluğunu (ASD) teşhis etmek için kan testi gibi tıbbi bir otizm testi yoktur. Bunun yerine deneyimli tıp uzmanları, kişinin gelişim geçmişini ve davranışlarını inceler, kişiyle ve sevdikleriyle röportaj yapar ve gözlemler ve teşhis koymak için profesyonel tarama ve teşhis araçlarını kullanır.
Otizm tanısı yalnızca bir sağlık uzmanı tarafından verilse de ebeveynleri, bakıcıları ve otizmli kişileri potansiyel otizm belirtileri konusunda uyarabilecek çeşitli tarama araçları vardır. Otizme yönelik erken tarama, hizmetlere ve desteklere erişimi etkileyebilir ve bu da otizmli bireylerin gelecekteki sonuçlarını etkileyebilir. Otizmin birçok nedeni vardır.
Araştırmalar, otizm spektrum bozukluğunun (ASD) aşağıdakilerin bir kombinasyonundan geliştiğini göstermektedir:
Genetik etkiler ve
Sosyal belirleyiciler de dahil olmak üzere çevresel etkiler
Bu faktörlerin otizm riskini arttırdığı ve çocukta gelişecek otizm türünü şekillendirdiği görülmektedir. Ancak artan riskin bir neden ile aynı şey olmadığını akılda tutmak önemlidir. Örneğin otizmle ilişkili bazı gen değişiklikleri, otizme sahip olmayan kişilerde de bulunabilir. Benzer şekilde, otizm için çevresel bir risk faktörüne maruz kalan herkeste bu bozukluk gelişmeyecektir. Aslında çoğu bunu yapmayacak.
Genetik ve Çevresel Etkiler Otizme Nasıl Yol Açıyor? Çoğunun erken beyin gelişiminin önemli yönlerini etkilediği görülüyor. Otizm risk genlerinin çoğu, diğer gen ağlarını etkileyerek ekspresyonlarını artırır veya azaltır. Bazıları beyin sinir hücrelerinin veya nöronların birbirleriyle nasıl iletişim kurduğunu etkiliyor gibi görünüyor. Diğerleri beynin tüm bölgelerinin birbiriyle nasıl iletişim kurduğunu etkiliyor gibi görünüyor. Araştırmalar, yaşam kalitesini iyileştirebilecek müdahaleler ve destekler geliştirme gözüyle bu farklılıkları keşfetmeye devam ediyor.
Otizm Genetik midir? Araştırmalar bize otizmin aileden geçme eğiliminde olduğunu söylüyor ve 7 ikiz çalışmasının meta-analizi otizm riskinin %60 ila 90'ının genomunuzdan geldiğini iddia ediyor. Otizmli bir çocuğunuz varsa başka bir otizmli çocuğa sahip olma olasılığınız daha yüksektir. Diğer aile üyelerinizin de OSB'li (Otizm Spektrum Bozukluğu) bir çocuğa sahip olma olasılığı daha yüksektir. Belirli genlerdeki veya genomunuzdaki değişiklikler, çocuğun otizme yakalanma riskini artırır. Bir ebeveyn bu gen değişikliklerinden bir veya daha fazlasını taşıyorsa, bunlar çocuğa geçebilir (ebeveyn otizmli olmasa bile). Bazı insanlar için yüksek OSB riski, Rett sendromu veya kırılgan X sendromu gibi genetik bir bozuklukla ilişkilendirilebilir. Otizmin çoğunluğu için DNA'nızın diğer bölgelerindeki çoklu değişiklikler otizm spektrum bozukluğu riskini artırır. Bu DNA değişikliklerinin çoğunluğu tek başına otizme neden olmaz, ancak diğer birçok gen ve çevresel faktörle birlikte çalışarak otizme neden olur.
Sizde veya çocuğunuzda OSB varsa genetik test yaptırmanızı öneririz. Genetik test, sizin veya çocuğunuzun otizminin genetik nedenini gösterebilir ve epilepsi gibi birlikte ortaya çıkan ciddi durumlarla bağlantılı olabilecek genetik mutasyonları ortaya çıkarabilir. Genetik testler doktorlara daha iyi, daha kişiselleştirilmiş müdahaleler sağlayabilmeleri için yararlı bilgiler verebilir. İki ailenin, genom biliminin otizmi anlamalarına ve kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti almalarına nasıl yardımcı olduğuna dair hikayelerini okuyun.
Otizmle İlişkili Çevresel Faktörler Nelerdir? Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'ne göre, bazı çevresel etkiler otizm riskini artırabilir:
İleri ebeveyn yaşı
Hava kirliliğine veya bazı pestisitlere doğum öncesi maruz kalma
Annede obezite, diyabet veya bağışıklık sistemi bozuklukları
Aşırı prematürite veya çok düşük doğum ağırlığı
Bebeğin beyninde oksijen yoksunluğu dönemlerine yol açan doğum komplikasyonları
Otizm Belirtileri İki temel otizm belirtisi şunlardır:
Sosyal iletişim ve etkileşim becerilerindeki zorluklar ve
Kısıtlı ve tekrarlayan davranışlar
Otizm spektrum bozukluğu (ASD) kişiden kişiye farklı görünse de doktorlar tanı koyarken bu iki semptomu ararlar. Ayrıca, kişinin ihtiyaç duyduğu günlük destek düzeyine göre bu semptomların ciddiyetini de derecelendirirler. Şiddet düzeyleri 1. seviyeden ("destek gerektiren") 3. seviyeye ("çok önemli destek gerektiren") kadar değişir. OSB'li kişilerin tümü bu iki temel semptomu aynı şekilde göstermez. Ayrıca OSB'si olmayan bazı kişiler de bu belirtileri gösterebilir.
Otizmin farklı insanlarda nasıl farklı şekilde ortaya çıkabileceğini öğrenin:
Otizmin erken belirtileri
Yetişkinlerde otizmin belirtileri
Kadınlarda ve kız çocuklarında otizm belirtileri
Otizmde Sosyal İletişim ve Etkileşim Becerileri Otizmli çocuklar ve yetişkinler, özellikle şu üç alandasosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde zorluk yaşayabilirler:
Sosyal etkileşimler
Konuşmaları başlatma ve sırayla alma
İlgi alanlarını veya duyguları paylaşmak
Başkalarının ne düşündüğünü veya hissettiğini anlamak
İletişim
Göz teması kurmak
Başkalarının beden dilini, jestlerini ve yüz ifadelerini anlamak
Ses tonunu düzenlemek (örneğin çok yüksek sesle, çok alçak sesle ve/veya monoton bir sesle konuşabilirler)
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Çerez ve Gizlilik sözleşmelerini inceleyebilirsiniz.