Cognizin – Sitikolin İşlevleri Nelerdir?
Bilişi Geliştiricidir
Çalışmalar, Cognizin (Sİtikolin) beyin zarlarının oluşumunu %26 arttırdığı ve beyin enerjisini %13,6 oranında geri kazandırdığı ortaya çıkarmıştır.
Beynin Enerji Tüketimi
Beyin vücut ağırlığınızın yalnızca yüzde ikisini oluşturur, ancak dinlenme halindeyken vücudunuzun enerjisinin yaklaşık yüzde 20'sini, hatta zor zihinsel faaliyetler gerçekleştirirken daha da fazlasını tüketir.
Cognizin® (Sitikolin) beynin tüm gün boyunca uyanık ve odaklanmış kalması için ihtiyaç duyduğu beslenmenin sağlanmasına yardımcı olur.
Zihinsel süreçleri hızlandırır*
Odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirin*
Sağlıklı hafıza fonksiyonunu destekler*
Çalışmalar düzenli sitikolin kullanımının yaşlanmaya bağlı hafıza kaybına karşı güvenli ve potansiyel olraka faydalı olabileceğine yönelik sonuçlar vermiştir.
Cognizin® (Sitikolin) ve Enerji
Enerji rezervleri sağlıklı beyin fonksiyonunda kritik bir rol oynar. Cognizin®'in (Sitikolin) ilk hayati faydası, beynin enerji üreten merkezlerinin aktif kalmasına yardımcı olma yeteneğidir. Beyin, kişinin vücut ağırlığının yalnızca yüzde ikisini oluştursa da, dinlenme sırasında vücudun enerjisinin yaklaşık yüzde 20'sini tüketir. Zor zihinsel aktiviteleri gerçekleştirirken beyin daha da fazla enerjiye ihtiyaç duyar.
Klinik araştırmalar, Cognizin®'in , hücrelerin içindeki gerçekten beyin enerjisini üreten güç santralleri olan mitokondri sağlığını desteklediğini bulmuştur . Sağlıklı mitokondriyal fonksiyon, beyin hücrelerinde vücudun ana enerji depolama molekülü olan ATP'nin daha yüksek seviyelerde olmasına neden olur.
Cognizin® (Sitikolin) ve Odaklanma
Sitikolinin ikinci beyin sağlığına olan yararı artan odaklanma ve konsantrasyondur.
Odaklanma yeteneği şunları gerektirir;
1.Yeterli sürekli enerji kaynağı
2.Nöronlar arasında sağlıklı iletişim
Sitikolin yalnızca sağlıklı beyin metabolizmasını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda sinir yapılarını serbest radikal hasarına karşı koruyarak ve sağlıklı hücre zarları yoluyla bilginin iletilmesini kolaylaştırarak sinir iletişimine de yardımcı olur.
En iyi şekilde çalışabilmesi için hücre zarlarının yeterli düzeyde fosfolipidlere ihtiyacı vardır. Fosfolipitler, hücre zarlarını kaplayan ve hücreye neyin girip çıkmasına izin verildiğini belirlemeye yardımcı olan lipitlerin (yağların) ve mineral fosforun bir kombinasyonudur. Cognizin® (Citicoline),beyin dokusunun yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan fosfolipid olan fosfatidil kolinin sentezi için gerekli olan suda çözünür bir bileşik sağlar. Cog-nizin® (Citicoline) vücudun bu temel fosfolipitleri tedarikini artırarak sağlıklı beyin aktivitesini destekler.
Cognizin (Sitikolin) Genel Bakış- Sitikolin nedir?
Sitikolin, güçlü bir beyin sağlığı besin maddesi ve nootropiktir. Sitikolin’in tescilli bir formu olan Cognizin®, zihinsel enerjiyi, odaklanmayı ve dikkati desteklemek için klinik olarak incelenmiştir.
Cognizin, vücudun her hücresinde bulunan ve özellikle beyin sağlığı için hayati önem taşıyan doğal bir besin olan Sitikolin’in patentli, markalı bir formudur. Enerji ve dikkat düzeylerini yalnızca bu düzeylerin daha sonra düşmesini sağlamak için artıran yapay uyarıcıların aksine, Cognizin aşağıdakilere yardımcı olan beslenme desteği sağlar:
-Mental zihinsel süreçler*
-Odaklanma ve konsantrasyon*
Cognizin® odaklanmayı ve dikkati nasıl destekler?
Odaklanmanızı ve konsantrasyonunuzu sürdürmek için beyniniz şunları gerektirir:
-yeterli sürekli enerji arzı ve
-nöronlar arasında sağlıklı iletişim.
Cognizin sadece sağlıklı beyin metabolizmasını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda sinir yapılarınızı serbest radikal hasarına karşı korur ve sağlıklı beyin fonksiyonu için gerekli olan fosfolipitleri sağlar. *
Cognizin® vücudun fosfolipit üretmesi için ihtiyaç duyulan besinleri sağlar. Fosfolipitler ne yapar?
-Beyin dokusunun yaklaşık %30’unu oluşturur
-Nöronlar için gerekli korumayı sağlar
-Sinirsel iletişime yardımcı olur
Cognizin® tüm yaş aralığında beyin sağlığını destekliyor mu?
Yaştan bağımsız olarak Sitikolin®Cognizin, sağlıklı biliş, dikkat ve odaklanmayı desteklemek için gereken besinleri sağlar. *
Sitikolin kullanmaması gereken bir hasta var mı?
Bildirilmiş bir kontrendikasyonu yok. İlaç değil. Ancak doktorunuza Sitikolin kullandığınızın bilgisini verin. Sitikolin ilaç yerine geçmez. Sitikolin başlayınca ilaçlarınızı kesmeyin.
Sitikolin - Streste Ne Yapmalı?
Stres sessiz bir katildir. Hepimizin maruz kaldığı dijital uyaranlar beyinde stres yanıtı uyarır. Uzayan yaşam süresi ve artan konsantrasyon güçlükleri karşısında beyin sağlığını korumak bir zorunluluk haline gelmiştir.
Gıda takviyesi olarak beyin sisi ve diğer hafıza/odaklanma güçlüklerinde sinir dokusunu koruyan ve güçlendiren bir molekül olan Sitikolin günde 250-500 mg olarak önerilir.
Nörolojik hastalıklarda Sitikolin?
CDP-kolin (sitikolin),fosfolipid metabolizmasında yer alan önemli bir endojen metabolittir. Nöral iyileşmede, iskemik nöral hastalıklarda, nörodejeneratif hastalıklarda, nöropatik ağrıda, bazı kardiyovasküler ve endokrin hastalıklarda yararları bilinmektedir.
Kolin, asetilkolin ve sinir sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan diğer nörotransmitterleri güçlendirir. Sitikolin ile ilgili, son 10 yıldaki klinik ve deneysel çalışmalar genel olarak nörolojik hastalıklar (Alzheimer, senil demans, Parkinson, serebrovasküler olaylar),psikiyatrik hastalıklar ve oftalmolojik hastalıklarda yoğunlaşmaktadır.
Göz Sağlığı İçin Sitikolin
Dünyada en sık görülen körlük nedenlerinden biri olan glokom, bir çok faktöre bağlı, ilerleyici ve sinir hücresi (nöron) hasarına bağlı olarak gelişir. Nöron hasarı görme alanı hasarına neden olur.
Glokom nedeniyle görme fonksiyonunun bozulması ve görme alanının daralması özellikle ileri evrelerde hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Sitikolin, aksonlarda nörojenerasyon (hasarlı aksonların yenilenmesi),nöroprotektif (hasar görmemiş aksonların korunması) ve nörorestorasyonu ( az hasarlı aksonların kurtarılması) aracılıklı olarak etkiler.
Yapılmış çalışmalar sitikolinin, glokom ilerlemesini yavaşlatmada önemli bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedir.
Oral sitikolin alımının glokomlu hastalarda kısa vadede ortalama RNFL ( retine sinir lifi tabakası) deki kaybı önlemeye yönelik olduğuna dair çalışmalar mevcuttur.
Sitikolin Fizyolojisi
Citicoline, tüm canlı hücrelerde bulunan doğal bir metabolit olan CDP-kolinin genel adıdır. 1980'lerden beri tıpta ilaç olarak kullanılan siticoline, son zamanlarda bir gıda maddesi olarak telaffuz edildi. Yutulduğunda sitikolin, ilgili normal metabolik yollarına dahil olan sitidin ve koline parçalanır.
Kolin, asetilkolin ve fosfolipidlerin bir öncüsüdür; Bunlar, öğrenme ve hafıza için çok önemli bir nörotransmiterdir ve sırasıyla nöronal membranların ve miyelin kılıflarının önemli bileşenleridir. İnsanlarda sitidin kolayca üridine dönüştürülür, bu da sinaptik fonksiyon üzerinde olumlu bir etki yapar ve sinaptik membranların oluşumunu destekler. Kolin eksikliğinin hafıza disfonksiyonu ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
Manyetik rezonans spektroskopisi çalışmaları, sitikolin alımının yaşlı kişilerde beyin kolin alımını iyileştirdiğini ve bunun yaşa bağlı erken bilişsel değişiklikleri tersine çevirmeye yardımcı olacağını düşündürmektedir. Bilişsel olarak normal orta yaşlı ve yaşlı kişilerin randomize, plasebo kontrollü çalışmalarında, sitikolinin hafıza etkinliği üzerinde olumlu etkileri bulunmuştur. Sitikolinin hafıza indeksleri üzerindeki benzer etkileri, hafif bilişsel bozukluk ve diğer bazı nörolojik hastalıklardan muzdarip hastalarda da bulunmuştur.
Toplamda, yukarıda belirtilen veriler, oral sitikolin alımının, saptanabilir herhangi bir nörolojik veya psikiyatrik hastalığın yokluğunda da yaşa bağlı hafıza bozukluğu ile karşılaşan insanlarda hafıza fonksiyonunu olumlu yönde etkilediği iddiasını destekleyen kanıtlar sunmaktadır.
Sitikolin, her canlı hücrenin içinde çok az miktarda bulunan ve hücresel fosfolipidlerin sentezinde çok önemli bir rol oynayan doğal bir metabolit olan sitididin-5'-difosfokolin (CDP-kolin) ile özdeş bir maddenin genel adıdır. Sitikolin olarak bilinen eksojen bir kaynaktan gelen CDP-kolin, 1970'lerden beri tıpta, çeşitli kronik ve akut nörolojik hastalıklar (örneğin, Parkinson hastalığı, felç, beyin ve omurilik yaralanması, glokom) için endike, nöroprotektif etkiler gösteren reçeteli bir ilaç olarak kullanılmaktadır.
Daha yakın zamanlarda, varyantlarından biri (sitikolin iç tuzu) büyük dünya pazarlarında (ABD, Avrupa Birliği) bir gıda bileşeni olarak telaffuz edildi. Bu nedenle, sitikolin, hafıza arttırıcı olarak kabul edilen bir gıda takviyesi olarak yer almaktadır.
Daha önce de belirtildiği gibi, yutulduktan sonra sitikolin iyi emilir ve insanlarda hızlı ve neredeyse tamamen üridine metabolize olan kolin ve sitidine hızla parçalanır. Gıda kaynaklı kolin ve diğer kolin içeren gıda bileşenleri (karnitin, betain, vb.),Bağırsak bakterileri tarafından kısmen gaz halindeki bir metabolit trimenthylamnie'ye (TMA) metabolize edilir ve bu da karaciğerde okside (TMAO) dönüştürülür.
İkinci maddenin aterojenik olduğundan şüphelenilmektedir ve son zamanlarda Hafif Bilişsel Bozukluk ve Alzheimer Hastalığının gelişiminde de rol oynamaktadır. Yutulan gıdalardan elde edilen kolin türevleri, farklı kısımları ve bağırsak emilim oranları nedeniyle bağırsak mikropları için farklı erişilebilirliğe sahip olabilir. Sitikolinin potansiyel olarak daha güvenli bir kolin formu olduğu öne sürülmüştür, çünkü muhtemelen pirofosfat grubu nedeniyle bağırsak lümeni içinde hidrolize direnebilir
İnsanlarda kolin, hafızada yer alan önemli nöronal devrelerin bağlı olduğu ana nörotransmitter olan asetilkolin (ACh) sentezi için bir substrattır. ACh, sinir sisteminde yaygın olarak bulunur ve bilişsel performansın, öğrenmenin ve hafıza süreçlerinin modüle edilmesi de dahil olmak üzere beyin işleyişinin birçok alanında kritik bir rol oynadığı düşünülmektedir.
Bazal ön beyin kolinerjik kompleksi (medial septum, Broca'nın yatay ve dikey diyagonal bandı ve Meynert'in nükleus bazalis'inden oluşur) serebral korteks ve hipokampusa majör kolinerjik projeksiyonlar sağlar. Kolinerjik nöronlarda nörotransmitter ACh'nin sentezi, çoğu dolaşımdan türetilen ve belirli bir taşıyıcı tarafından katalize edilen bir süreç yoluyla kolinerjik nöronlara giren öncü kolinin mevcudiyetine bağlıdır.
Yaşlanma, saptanabilir herhangi bir nörolojik hastalıkla komplike olmadığında, bu kompleksin kolinerjik nöronları orta derecede dejeneratif değişikliklere uğrar ve bu da yaşla birlikte ilerleyen hafıza eksiklikleri ile ilişkili kolinerjik hipofonksiyon ile sonuçlanır. Daha da önemlisi, normal yaşlanmada neredeyse hiç nöral hücre kaybının meydana gelmediği bulunmuştur, bu da yaşlanma ile ilişkili fonksiyonel düşüşe demans gelişiminde rol oynayanlar dışındaki mekanizmaların aracılık ettiğini düşündürmektedir.
Bunlardan biri, beyindeki ACh seviyelerinin yaşla birlikte azaldığı gerçeğiyle ilgilidir. Kolin donörlerinin (sitikolin gibi) "hafıza güçlendiriciler" olarak kullanılmasının ardındaki genel bir fikir sunulmuştur, buna göre beynin ACh yapmak için gereken substrat olan daha fazla kolin olması durumunda daha fazla ACh üretilebilir
ACh'nin öncüsü olmasının yanı sıra kolin, hücre zarlarının yapısal bileşenleri olan fosfolipidler sfingomyelin ve fosfatidilkolinin (PtdCho) öncüsü olarak da hizmet eder. PtdCho ayrıca beyinde oligodendrositler tarafından üretilen miyelinin önemli bir bileşenidir. Aksonların etrafına sarılmış miyelin kılıfları, aksiyon potansiyellerinin hızlı tuzlu iletimini sağlar ve aksonal bütünlüğün korunmasına katkıda bulunur. İnsan ve kemirgen beyin miyelini, yüksek lipid içeriği %70-85 lipitlerden oluşan kuru kütlesi ile karakterizedir.
Bu lipitlerin yaklaşık%45'i fosfolipidlerdir, çoğunlukla PtdCho'dur. Çok yeni çalışmalar, hafızayı kodlayan devrelerde deneyime bağlı miyelin oluşumunun, hafızaların nasıl birleştirildiğinin ve geri çağrıldığının önemli bir yönü olduğuna dair kanıtlar sağlamıştır. Bu gözlemler, yeterli kolin mevcudiyetinin hafızada önemli bir rol oynadığı fikrini daha da desteklemektedir.
İnsanlarda, oral alımını takiben sitikolin'den salınan sitidin, dolaşımdaki kan plazmasında kolayca bulunur ve plazma sitidin deaminaz aktivitesi nedeniyle neredeyse tamamen üridine dönüştürülür. Üridin, kolin ve dokosoheksanoik asit ile birlikte, dolaşımdaki kanda bulunan ve beyin fosfatid sentezi için gerekli olan bileşiklere aittir. Daha yüksek üridin seviyelerinin sinaptik fonksiyon üzerinde olumlu bir etki yaptığı, sinaptik membran oluşumunu desteklediği ve sinaptik disfonksiyonu hafiflettiği düşünülmektedir
Üridin (kolin ile birlikte),erken Alzheimer hastalığında başarısız hafızanın diyet yönetimi için belirtilen bazı tescilli ürünlerde bir bileşendir
Siticoline bir gıda bileşeni olarak kabul edilmeden önce, sitikolin hem akut (iskemik beyin felci, beyin travması) hem de kronik (demans, Parkinson hastalığı) nörolojik hastalıkları tedavi etmek için kullanılan reçeteli bir ilaç olarak yaygın olarak kullanılmıştır. Çok sayıda prospektif çalışmada, hafızayı bozan çeşitli hastalıklardan muzdarip hastalar sitikolin ile tedavi edilmiştir.
Günümüzde, demans hastalıklarının ana tedavisi, asetilkolinesteraz inhibitörleri (donepezil, rivastigmin ve galantamin) ve/veya düşük afiniteli NMDA antagonisti memantin kullanımına dayanmaktadır. Bu reçeteli ilaçların kullanımı yan etkilerle yüklüdür ve sadece yaşa bağlı hafif hafıza sorunlarından muzdarip bilişsel olarak yetkin kişilere reçete edilmeleri olası değildir. Bununla birlikte, erken Alzheimer hastalığından veya karışık demanstan muzdarip hastaların memantin ve/veya bir AChE inhibitörü ile kombine edilmiş sitikolinle tedavisinin hafif ancak istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme ile sonuçlandığını gösteren birkaç klinik çalışmadan (yakın zamanda Gareri ve ark. tarafından gözden geçirilmiştir),oysa memantin ve / veya AChEI ile tedavi, erken demanslar için resmi olarak belirtilen ilaçlar, Sonuç, 3 veya 9 ayda MMSE skorlarında hafif ama istatistiksel olarak anlamlı bir kötüleşmedir.
Bu çalışmalar ne prospektif ne de plasebo kontrollü olmasına rağmen, gruplar arasındaki ortalama MMSE skorları arasındaki farklılıklar etkileyiciydi. Örneğin, CITIMEM çalışmasında metantinin 9 ay boyunca sitikolin ile takviye edilmesi, ortalama MMSE skorunun 16.2'den 17.7'ye yükselmesine neden olurken, tek başına memantin ile tedavi, ortalama MMSE skorunun 16.6'dan 14.6'ya düşmesine neden oldu. Bu tür veriler, bir Alzheimer hastalığı klinik çalışmasında klinik olarak önemli minimal bir farkın önerilen eşiğinden daha büyük olan sitikolin etkisinin göstergesidir. Bu gözlemler, sitikolinin orta yaşlı ve yaşlı kişilerde hafıza bozukluğuna destek sağlayan bir ajan olarak ciddi olarak düşünülmesi gerektiğini doğrulamaktadır.
Sitikolin, nöronal sfingomiyelin, kardiyolipin ve araşidonik içeriğin yanı sıra fosfatidiletanolamin ve fosfatidilkolin'in korunması yoluyla nöroprotektif bir etkiye sahiptir. Sitikolin aynı zamanda glutatyon redüktaz aktivitesini ve asetilkolin sentezi için kolin kullanılabilirliğini de geliştirir. Ayrıca sitikolin, iskemik felç sırasında fosfolipaz A2 stimülasyonunu önler; böylece serbest radikal nesillerini kardiyolipin katabolizmasından zayıflatır. İç zardaki mitokondriyal kardiyolipini korur ve onarır. Sitikolin ayrıca glutamat taşıyıcılarının ekspresyonunu artırarak astrositler tarafından glutamat alımının yoğunlaşması yoluyla nöronal glutamat konsantrasyonunu azaltır. Kolinin erişilebilirliği düşük ve asetilkolin gereksinimi yüksek olduğunda, nöronal hücre zarı fosfatidilkolininden gelen kolin, asetilkolin sentezi için havuz olacaktır.
Sitikolin'in psikomotor performans değişkenlerinde anlamlı artışa yol açtığını da gösterdi. CFFA'yı yükselterek dikkati ve uyanıklığı artırdı. Ayrıca sitikolin, sitikolin'in nörolojik ve bilişsel bozulma üzerindeki artırıcı etkisini ele alan bir çalışmayla desteklendiği gibi Çalışma Belleğini (WM-1),WM-2 ve WM-3'ü önemli ölçüde geliştirdi; bu da sitikolin'in değerli bir rol oynadığını gösteriyor nöroproteksiyon, nöromodülatör ve nörorejenerasyonda. Son zamanlarda Hutchinson, nöronal remiyelinizasyon ve nöroproteksiyon yoluyla multipl sklerozlu hastalarda sitikolin'in hafızanın ve psikomotor performansın hızlanması üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösterdi. Ayrıca Hurtado ve ark. felç hastalarına yönelik sitikolin tedavisinin, nöronal metabolik homeostaziyi koruyan deasetillenmiş bir histon proteini olan beyindeki sirtuin 1 (sessiz bilgi düzenleyici-1) proteininin aktivasyonu ve yukarı regülasyonu nedeniyle bilişsel işlevlerde önemli iyileşmeye yol açtığını gösterdi. Dolayısıyla farklı nörodejeneratif hastalıklarda bilişsel işlevin iyileştirilmesi üzerinde potansiyel bir terapötik etkiye sahiptir. Ayrıca Knott ve ark. sitikolin'in, plasebo grubuyla karşılaştırıldığında normal sağlıklı gönüllülerde duyusal kapıyı ve yürütücü işlevleri artıran alfa-7-nikotinik reseptörün aktivasyonuna bağlı olarak bilişsel işlevi iyileştirdiğini ortaya çıkardı.
Çalışma belleğinin ve psikomotor performansların iyileştirilmesinde sitikolin'in farklı moleküler mekanizmaları rol oynar; beyin metabolizmasının aktivasyonunda çok önemli bir rol oynayan membran fosfatidilkolin ve kolinin öncüsü olduğu için nöroplastisiteyi artırır. Sitikolin, membran fosfolipid sentezinin hızlandırılması, nöronal Na2+/K2+ ATPazın stabilizasyonu, serbest radikal oluşumlarının zayıflaması ve serbest yağ asitlerinin salınımı yoluyla yaralı nöronları onardı. Ek olarak sitikolin merkezi etkisine, beyin hasarının ardından immünolojik tepkinin düzenlenmesi ve onarım sürecinin aktivasyonu yoluyla aracılık ediyor olabilir. Sitikolin, serebral nöron ölümünde rol oynayan nöronal protein kinazların (hücre dışı sinyalle düzenlenen kinaz ve mitokondriyal aktifleştirilmiş protein kinaz) ekspresyonunu ve aktivitesini önemli ölçüde modüle eder.
Bu nedenle, sitikolin'in Alzheimer hastalığı ve vasküler demans tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir çünkü uzun süreli sitikolin tedavisi, yürütücü işlevlerin, zamansal yönelimin ve dikkatin hızlanması yoluyla hafıza-bilişsel gerilemeyi önleyebilir. Ayrıca sitikolin sözel hafızayı, kısa ve uzun süreli hafızayı geliştirir ve ayrıca motor-algısal yeteneği ve duygusal-davranışsal sorunları iyileştirir.
sitikolin, McGlade ve ark. tarafından ortaya konduğu gibi oksidatif stresin azaltılması ve endojen antioksidan kapasitenin güçlendirilmesi yoluyla insanın bilişsel işlevini ve çalışma hafızasını geliştirir ve Menku ve diğerleri. Ergen erkekleri 28 gün boyunca sitikolin'e tabi tutan çalışmalar, psikomotor performanslarda ve bilişsel dikkat aktivitesinde önemli bir iyileşmenin yanı sıra dürtüsellikte bir azalmaya yol açtı.
Sitikolin'in normal sağlıklı gönüllülerde plaseboya kıyasla psikomotor uyanıklığı, uyarılmayı ve görsel çalışma hafızasını önemli ölçüde iyileştirdiği ve oksidatif stresi önemli ölçüde iyileştirdiği sonucuna varılabilir.
Al-Kuraishy et. al. Citicoline Improves Human Vigilance and Visual Working Memory: The Role of Neuronal Activation and Oxidative Stress 2020 Jul-Aug;11(4):423-432.
Nakazaki E. et. al. Citicoline and Memory Function in Healthy Older Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial 2021 Aug 7;151(8):2153-2160.