Sipariş TakipİletişimDestek Merkezi

İyot Nedir?  Vücuda Etkileri Nelerdir?

Tarih: 20.12.2024 14:35
İyot Nedir?  Vücuda Etkileri Nelerdir?
İyot Nedir?  Vücuda Etkileri Nelerdir?
İyot, vücut tarafından üretilmeyen önemli bir eser mineral olduğundan gıda veya takviyelerle alınması gerekir. Bazı gıdalarda doğal olarak bulunur ve takviyelere ve bazı tuz baharatlarına eklenir. Normal metabolizmayı düzenlemenin yanı sıra proteinlerin ve enzim aktivitesinin oluşturulmasına yardımcı olan tiroid hormonları tiroksin ve triiyodotironin yapmak için iyot gereklidir. Yeterli iyot olmadan, bu tiroid hormonları düzgün çalışmaz ve tiroid bezinin az veya aşırı aktif olmasına yol açarak vücutta çeşitli olumsuz yan etkilerle birlikte hipotiroidizm ve hipertiroidizm gibi tıbbi durumlara neden olabilir.

İyot ve Sağlık
Hamilelik sırasında tiroid hormonlarının üretimi artar ve daha fazla iyot alımı gerekir. Hem fetüs hem de bebek normal fiziksel büyüme ve beyin gelişimi için yeterli iyota ihtiyaç duyar. Anne sütü iyot içerir, ancak miktar annenin diyetine bağlı olacaktır ve birçok bebek maması iyot içerir. Ancak doğum öncesi multivitaminlerin tümü iyot içermez. Amerikan Pediatri Akademisi, doğum öncesi ve emziren kadınların iyotlu tuz kullanarak ek iyot almalarını önermektedir. Yüksek dozda iyot takviyeleri, bazı kadınlarda tiroid sorunlarına neden olabileceğinden her zaman tavsiye edilmez.

Çocuklarda orta ila şiddetli iyot eksikliği, düşük IQ'ya ve bodur büyümeye neden olabilir. Bu çocuklarda iyot takviyesinin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini iyileştirdiği görülmektedir.
Hipotiroidizm ve hipertiroidizm

Bu durumlar vücut çok az (hipotiroidizm) veya çok fazla (hipertiroidizm) tiroid hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. Hipotiroidizmin erken bir belirtisi, kanda tiroid uyarıcı hormon (TSH) seviyesinin yükselmesidir. Bu, düşük iyot alımıyla ortaya çıkabilir. Ayrıca, takviyeler gibi yüksek dozda iyot alan, iyot eksikliği öyküsü olan kişilerde de ortaya çıkabilir. Boynun ön kısmında genişlemiş iltihaplı tiroid bezinden kaynaklanan bir şişlik olan guatr, hipotiroidizm, hipertiroidizm veya aşırı iyot alımından kaynaklanabilir (genellikle uzun süre günde 18.000 mcg'den fazla çok yüksek doz almayı içerir.Buna bağlı olarak, bazı turpgil sebzelerde bulunan guatrojenler iyotun emilimini engelleyebilir, bu da tiroid fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir ve guatra neden olabilir. Zaten iyot eksikliği veya hipotiroidizmi olanlar en duyarlı olanlardır.

İyot - Gıda Kaynakları
İyot toprakta ve okyanusta bulunur; miktarı değişir ve bir gıdada bulunan mineral miktarını etkiler. İyot esas olarak hayvansal proteinli gıdalarda ve deniz sebzelerinde, daha az oranda da ekmek, tahıl ve süt gibi zenginleştirilmiş gıdalarda bulunur.

  • Deniz yosunu (nori, yosun, kombu, wakame)
  • Balık, kabuklu deniz ürünleri (morina, konserve ton balığı, istiridye, karides)
  • "İyotlu" etiketli sofra tuzları
  • Süt ürünleri (sütpeyniryoğurt)
  • Yumurtalar
  • Sığır karaciğeri
  • Tavuk
  • Güçlendirilmiş bebek maması

İyot Eksiklik ve Toksisite Belirtileri
İyot, hücrelerin işlev görmesine ve büyümesine yardımcı olmak için gıdalardan elde edilen enerjinin enerjiye dönüştürülmesi anlamına gelen metabolizmayı düzenler. Bu nedenle iyot eksikliği normal büyüme ve gelişmeyi engelleyebilir. Bu özellikle düşük, ölü doğum, büyüme geriliği ve bilişsel bozuklukların (okuma, yazma, konuşma, problem çözme, sosyal becerilerde zorluklar) meydana gelebileceği hamile kadınlar ve bebeklerde tehlikelidir. Yetişkinlerde günde 10-20 mcg'nin altındaki iyot eksikliği, hipotiroidizm adı verilen, kalp atış hızı, vücut ısısı ve vücut ağırlığının düzenlenmesi gibi normal metabolik fonksiyonları bozan yetersiz tiroid hormonu üretimine yol açabilir. [2] Boyunda guatr adı verilen şişlik veya şişlik sıklıkla hipotiroidizme eşlik eder. Hipotiroidizmin diğer belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk, uyuşukluk
  • Zayıflık
  • Soğuğa duyarlılık
  • Kabızlık
  • Kuru cilt ve saç
  • Kilo almak
İyot eksikliği riski taşıyan kişiler arasında iyotlu tuz veya iyot içeren takviyeleri kullanmayanlar, hamile kadınlar, herhangi bir hayvansal gıda yemeyen veganlar ve toprakta iyot seviyesinin düşük olduğu bölgelerde (örneğin dağlık bölgeler) yaşayanlar yer alır.

İyot - Toksisite
Yüksek iyot alımı çoğu sağlıklı insanda genellikle iyi tolere edilir ve sorun yaratmaz. Bu durum, düzenli olarak iyot açısından zengin deniz yosunu tüketen Japonya ve Kore gibi ülkelerde gözlemlenmiştir. Ancak otoimmün tiroid hastalığı olan veya kronik iyot eksikliği öyküsü olan bazı kişiler, fazladan iyot almaya karşı hassas olabilir ve bu da hipotiroidizm ve guatr gibi iyot eksikliği durumlarını tetikleyebilir.
Aşırı iyot aynı zamanda çok fazla tiroid hormonu üretimine yol açarak hipertiroidizme neden olabilir; Bu durumun belirtileri; kilo kaybına yol açan metabolizma artışı, hızlı veya düzensiz kalp atışı, el titremesi, sinirlilik, yorgunluk ve terlemedir.
Bazen diyetteki iyotun günlük önerilen miktarın üzerindeki hafif bir artışı bile hassas bireylerde iyot kaynaklı hipertiroidizme neden olabilir.

Bazı epidemiyolojik çalışmalar, yüksek deniz yosunu tüketiminin, özellikle menopoz sonrası kadınlarda, belirli türdeki tiroid kanseri riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir, ancak kesin mekanizma belirsizdir.
Aşırı iyot alımı, yüksek dozda takviye kullanımından veya bazı deniz yosunlarının ve iyot içeren tuzların aşırı tüketilmesinden kaynaklanabilir. Şiddetli iyot zehirlenmesi nadirdir ancak belirtileri arasında ateş; karın ağrısı; mide bulantısı; kusma; ağızda, boğazda ve midede yanma hissi; ve hatta koma. Çocuklar, bebekler, yaşlılar ve mevcut tiroid hastalığı olanlar, iyot toksisitesine ve iyotun neden olduğu hipotiroidizm ve hipertiroidizme karşı özellikle savunmasızdır.
Referanslar
  1. Tıp Enstitüsü Mikrobesinler Paneli. A Vitamini, K Vitamini, Arsenik, Bor, Krom, Bakır, İyot, Demir, Manganez, Molibden, Nikel, Silikon, Vanadyum ve Çinko için Diyet Referans Alımları. National Academy Press , Washington, DC, 2001.
  2. ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı. Sağlık Profesyonelleri için İyot Bilgi Formu . https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/ Erişim tarihi: 20.09.21.
  3. Murai U, Yamagishi K, Kishida R, Iso H. Deniz yosunu alımının sağlık üzerindeki etkisi. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi . 2021 Haziran;75(6):877-89.
  4. Farebrother J, Zimmermann MB, Andersson M. Aşırı iyot alımı: kaynaklar, değerlendirme ve tiroid fonksiyonu üzerindeki etkiler. New York Bilimler Akademisi Yıllıkları . 2019 Haz;1446(1):44-65.





 2007 yılında ise, %40 hafif-orta iyot eksikliğinin devam etmekte olup, %7’si ağır iyot eksikliği olmak üzere, %47 iyot eksikliğinin mevcut olduğu bildirilmiştir.
https://giresundh.saglik.gov.tr/TR-457258/iyot-onlenebilir-iyot-eksikligi-ve-iyot-eksikligi-induklu-tiroid-hastaliklari.html#

 

İyot ve Hamilelik
Hamileyseniz yeterli iyot alıp almadığınızı kontrol etmeniz önemlidir. Düşük iyot seviyeleri düşük yapma riskini artırabilir . Ayrıca bebekte zayıf büyümeye ve zihinsel engelliliğe yol açabilir.

Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi, hamile olan, emziren veya hamile kalmayı planlayan herkesin, diyet alımlarını tamamlamak için her gün 150 mikrogram iyot takviyesi almasını önermektedir. Bu, ihtiyaç duydukları tüm iyotu almalarına yardımcı olacaktır. Daha fazla bilgi için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamileyseniz yosun (deniz yosunu) takviyelerinden kaçının çünkü bunlar değişen seviyelerde iyot içerebilir ve hamilelik sırasında sorun yaratabilecek cıva gibi ağır metaller içerebilir.
Tiroid rahatsızlığınız varsa iyot takviyesi almadan önce doktorunuza danışın. Belirli tiroid rahatsızlıkları olan kişiler için iyot takviyeleri önerilmez.

https://www.healthdirect.gov.au/iodine

 

Ne kadar iyota ihtiyacım var?

Ne kadar iyota ihtiyacınız olduğu yaşınıza ve yaşam evrenize bağlıdır:
Kaynak: Sağlık için yiyin
Yaşam aşamasıİyot için önerilen günlük alım miktarı (günde mikrogram)
0 ila 6 ay arası bebekler90
7 ila 12 ay arası bebekler110
1 ila 8 yaş arası çocuklar90
9 ila 13 yaş arası çocuklar
120
14 ila 18 yaş arası ergenler150
Yetişkinler150
Hamile yetişkinler220
Emziren yetişkinler270
 

Bebeklerde ve çocuklarda iyot eksikliği

İyot eksikliği gelişmekte olan fetüsler, bebekler ve küçük çocuklar için ciddi sorunlara neden olabilir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız ve iyot eksikliğiniz varsa bebeğiniz özellikle risk altındadır.
İyot eksikliği bebeğinizin büyümesini, zihinsel ve cinsel gelişimini kalıcı olarak etkileyebilir ve onları artan zihinsel engelli riskine sokabilir.
İyot eksikliği gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sorundur ve çocuklarda önlenebilir zihinsel engelliliğin dünyadaki bir numaralı nedenidir.

Aşırı miktarda iyot zararlı olabilir
Örneğin takviyeler yoluyla çok fazla iyot almak , iyot eksikliğiyle (guatr gibi) aynı sorunların bazılarına neden olabilir. Çok fazla olduğu düşünülen iyot düzeyi ve yaşanan semptomlar, altta yatan sağlık koşullarına bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir.

Diyetinizde yeterince iyot almadığınızı düşünüyorsanız, herhangi bir takviyeye başlamadan önce doktorunuzla veya akredite bir diyetisyenle konuşun.
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/iodine
 
  • İyot , Diyet Takviyeleri Ofisi, Ulusal Sağlık Enstitüleri, ABD.
  • Avustralya Diyet Yönergeleri ,2013, Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi, Avustralya Hükümeti.
  • İyot takviyesi , 2019, Avustralya Yeni Zelanda Gıda Standartları (FSANZ).
  • Balıktaki cıva ,2020, Avustralya Yeni Zelanda Gıda Standartları (FSANZ).
  • Gıdalarda iyot ve iyot gereklilikleri, 2016, Avustralya Yeni Zelanda Gıda Standartları (FSANZ).
  • Tuzun azaltılması , 2020, Dünya Sağlık Örgütü.
  • Zorunlu folik asit ve iyot takviyesinin sağlık üzerindeki etkilerinin izlenmesi 2016 , 2016, Avustralya Sağlık ve Refah Enstitüsü, Avustralya Hükümeti.
  • Hamile ve emziren kadınlar için iyot takviyesi , 2010, Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi, Avustralya Hükümeti.
  • Beckford K, Grimes C, Riddell, L, ve diğerleri. 2021, 'Victoria, Avustralya'da okul çocuklarında iyotun besin kaynakları ve 24 saatlik idrarla iyot atılımıyla ilişkisi ' , British Journal of Nutrition, cilt. 127 hayır. 5, s. 791-799.
  • Hynes KL, Seal JA, Otahal P, ve diğerleri. 2018, 'Tazmanya'daki iyot yeterliliği, 7 yıllık zorunlu ekmek takviyesinin ardından sürdürüldü ', Medical Journal of Australia, cilt. 208, hayır. 3, s. 126.
  • Singh GR, Davison B, Ma GY, ve diğerleri. 2019, ' Zorunlu takviye öncesi ve sonrası Yerli ve Yerli olmayan genç yetişkinlerin En İyi İyot durumu  ' , Medical Journal of Australia, cilt. 210, hayır. 3, s. 121–125.
  • Skeaff SA, Lonsdale-CooperE,2013,'Ekmeğin iyotlu tuzla zorunlu olarak zenginleştirilmesi, okul çocuklarında iyot durumunu orta düzeyde iyileştirir ' , The British Journal of Nutrition, cilt. 109, sayı.6, s.1109–1113.

 
Yükleniyor...