Tarih: 20.12.2024 12:59

Melatonin Nedir? Genel Bakış
Melatonin vücutta üretilen bir hormondur. Melatonin, esas olarak beyninizdeki küçük bir bez olan epifiz beziniz tarafından üretilen doğal bir hormondur. Epifiz beziniz endokrin sisteminizin bir parçasıdır.
Beyindeki melatonin üretimi ve salınımı günün saatine bağlıdır; karanlık olduğunda artar, aydınlık olduğunda azalır. Melatonin üretimi yaşla birlikte azalır.Melatonin Gece ve gündüz döngülerini veya uyku-uyanıklık döngülerini düzenler.
Karanlık, vücudun daha fazla melatonin üretmesini tetikler ve bu da vücuda uyku sinyali verir. Işık melatonin üretimini azaltır ve vücuda uyanık olma sinyali verir. Uyumakta güçlük çeken bazı kişilerin melatonin seviyeleri düşüktür. Takviyelerden melatonin eklemenin onların uyumasına yardımcı olabileceği düşünülüyor.İnsanlar melatonini en çok uykusuzluk ve jet lag gibi farklı durumlarda uykuyu iyileştirmek için kullanırlar .
Ayrıca depresyon , kronik ağrı, demans ve diğer birçok durum için de kullanılır , ancak bu kullanımların çoğunu destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.Melatonin etkileri nelerdir?Çoğu araştırma Meletoninin, vücudunuzun farklı bölgelerindeki sirkadiyen ritimleri senkronize etmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.
Sirkadiyen ritimler 24 saatlik bir döngüyü takip eden fiziksel, zihinsel ve davranışsal değişikliklerdir. Bu sirkadiyen ritimlerden en önemlisi ve en bilineni uyku-uyanıklık döngünüzdür. Bu doğal süreçler öncelikle ışığa ve karanlığa tepki verir. Epifiz beziniz geceleri en yüksek düzeyde melatonin salgılar ve gün boyunca minimum miktarda melatonin salgılar.Melatonin Muhtemelen Etkili- Geleneksel yatma saatinde uykuya dalmada zorluk (gecikmiş uyku fazı sendromu): Melatonin'in ağız yoluyla alınması, genç yetişkinlerde ve bu duruma sahip çocuklarda uykuya dalmak için gereken süreyi kısaltıyor gibi görünüyor.
- 24 saat olmayan uyku-uyanıklık bozukluğu: Yatmadan önce melatoninin ağız yoluyla alınması, çocuklarda ve kör yetişkinlerde uykuyu iyileştirmektedir.
- Bazı tansiyon ilaçlarının (beta blokerlerin neden olduğu uykusuzluk) neden olduğu uyku bozukluğu: Melatoninin ağız yoluyla alınması, beta bloker ilaç kullanan kişilerde uyku sorunlarını azaltabilir.
- Kanser: Kemoterapi veya diğer kanser tedavileriyle birlikte bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından yüksek dozda melatoninin ağız yoluyla veya iğne olarak uygulanması, kanserli bazı kişilerde tümör boyutunu azaltabilir ve hayatta kalma oranlarını iyileştirebilir.
- Ameliyat sonrası karışıklık ve ajitasyon: Ameliyat sırasında sevofluran adı verilen ilacı alan çocuklarda , anestezi öncesi melatoninin ağız yoluyla alınması, uyanırken anksiyete ve ajitasyonun önlenmesine yardımcı olabilir. Ameliyat geçiren yetişkinlerde melatonin almanın etkisi belirsizdir.
- Yüksek tansiyon: Yatmadan önce melatoninin kontrollü salınan formunun ağız yoluyla alınması, yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürüyor gibi görünüyor. Hemen piyasaya sürülen ürünler işe yaramıyor gibi görünüyor.
- Uykusuzluk hastalığı: Kısa süreli olarak melatoninin ağızdan alınması, uykusuzluk çeken kişilerde uykuya dalma süresini kısaltıyor gibi görünüyor, ancak bu yalnızca 7-12 dakika kadar. Uykuda geçirilen süreyi etkileyip etkilemediği açık değil. Ayrıca yaşlı yetişkinlerde ve diğer bazı rahatsızlıkları olanlarda daha yararlı olduğu görülmektedir.
- Jet lag: Melatonin'in ağız yoluyla alınması, uyanıklık gibi belirli jet lag semptomlarını iyileştirebilir ve gündüz uykululuk ve yorgunluğu azaltabilir. Ancak jet lag yaşayan kişilerin uykuya dalma süresini kısaltmaya yardımcı olmayabilir.
- Migren: Yatmadan önce melatoninin ağızdan alınması yetişkinlerde ve çocuklarda migreni önleyebilir. Melatoninin migren tedavisinde yardımcı olup olmadığı belli değil .
- Bir prosedürden önce kaygı: Melatoninin ağızdan veya dil altına alınması yetişkinlerde ameliyat öncesi kaygıyı bir miktar azaltır. Çocuklarda yardımcı olup olmadığı belli değil.
- İşlemden önce sedasyon: Melatoninin ağız yoluyla alınması, çocuklarda bazı tıbbi prosedürler için gereken sakinleştirici miktarını azaltabilir.
- Çene eklemini ve kasını etkileyen bir grup ağrılı durum (temporomandibular bozukluklar veya TMD): Çene ağrısı olan kadınlarda 4 hafta boyunca yatmadan önce melatoninin ağızdan alınması ağrıyı azaltır .
- Kandaki düşük trombosit seviyeleri (trombositopeni): Melatonin'in ağız yoluyla alınması kanser, kanser tedavisi ve diğer bozukluklarla ilişkili düşük kan trombosit sayısını iyileştirebilir .
Normal melatonin seviyeleri nelerdir?
Pineal melatonin seviyeleri yaşınıza ve cinsiyetinize göre büyük ölçüde değişir.
Yeni doğan bebekler kendi melatoninlerini üretmezler. Doğumdan önce melatonini plasentadan alırlar ve doğumdan sonra anne sütü yoluyla alabilirler. 2 ila 3 aylık olduklarında bir melatonin döngüsü ortaya çıkar.
Çocuğunuz yaşlandıkça melatonin seviyeleri artmaya devam eder ve ergenlikten hemen önce en yüksek seviyelere ulaşır. Ergenlik çağına gelindiğinde melatonin düzeylerinde ergenlik döneminin sonlarına doğru dengelenene kadar istikrarlı bir düşüş olur. Ergenlikten sonraki tüm yaşlarda, melatonin düzeyleri kadınlarda ve doğumda kadın olarak atanan kişilerde (AFAB), erkeklere ve doğumda erkek olarak atanan kişilere (AMAB) göre daha yüksektir.
Melatonin seviyeleri 40 yaşına kadar sabit kalır, yaş ilerledikçe düşüş başlar. 90 yaş üstü kişilerde melatonin düzeyleri genç erişkin düzeylerinin %20'sinden azdır.
Çok yaygın olan epifiz bezinizin kireçlenmesi ve katarakt gibi göz rahatsızlıklarından dolayı ışığın algılanmasıyla ilgili sorunlar da dahil olmak üzere yaşa bağlı melatonin üretiminin azalmasına farklı faktörler neden olur .
Melatonin seviyenizi ölçen bir teste tabi tutulursanız, sağlık uzmanınız, melatonin seviyenizin yaşınıza ve cinsiyetinize göre normal aralıklarda olup olmadığını size bildirecektir.Melatonin sorunlarıyla hangi koşullar ilişkilidir?
Melatonin sorunlarını içeren iki ana durum hipomelatoninemi (normalden düşük melatonin seviyeleri) ve hipermelatoninemidir (normalden yüksek melatonin seviyeleri). Bu koşulların her birine çeşitli faktörler neden olur ve diğer sağlık durumlarıyla ilişkilidir.
Melatonin - Hipomelatoninemi
Hipomelatoninemi, yaşınız ve cinsiyetiniz için beklenenle karşılaştırıldığında normalden düşük en yüksek gece melatonin düzeylerine veya normalden daha düşük toplam melatonin üretim düzeylerine sahip olduğunuzda ortaya çıkar.
Hipomelatoninemi , uyku zamanlamasında bir bozulma gibi ortak özelliği paylaşan bir grup uyku bozukluğu olan sirkadiyen ritim uyku bozukluklarında rol oynayabilir . Sirkadiyen ritim uyku bozuklukları şunları içerir:- Gecikmiş uyku fazı bozukluğu: Bu uyku bozukluğunda, normal bir uyku-uyanıklık döngüsü olarak kabul edilen süreden iki saatten daha fazla bir süre sonra uykuya dalarsınız ve uyanırsınız.
- İleri uyku evresi bozukluğu: Bu uyku bozukluğunda akşamın erken saatlerinde (18.00-21.00) uykuya dalarsınız ve sabahın erken saatlerinde (02.00-05.00) uyanırsınız.
- Düzensiz uyku-uyanıklık ritmi: Bu uyku bozukluğunun tanımlanmamış bir uyku-uyanıklık döngüsü vardır. 24 saatlik bir süre içinde birkaç kez kestirebilirsiniz.
- 24 saat dışı uyku-uyanıklık sendromu: Bu uyku bozukluğunda uyku ve uyanıklık süreniz aynı kalır ancak “iç saatiniz” 24 saatten daha uzundur. Durum böyle olduğunda, gerçek uyku-uyanıklık döngüsü her gün değişir ve zaman her gün bir ila iki saat gecikir.
Bu uyku bozuklukları uyku eksikliğine neden olabilir ve aldığınız uykunun kalitesini bozabilir, bu da aşağıdaki sağlık durumlarının gelişmesine katkıda bulunabilir:
- Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
- İnsülin direnci
- Obezite
- Metabolik sendrom
- Meme kanseri ve prostat kanseri riskinde artış
- Tip 2 diyabet riskinin artması
Hipomelatonineminin nedenleriNelerdir?
Birincil veya ikincil olabilir. Birincil nedenler, epifiz bezinizin hasar görmesi veya epifiz bezi tümörü gibi epifiz bezinizi doğrudan etkileyen faktörlerdir.
Hipomelatonineminin ikincil nedenleri çevresel faktörlere ve/veya ilaçlara bağlıdır:
- Vardiyalı iş
- Yaşlanma
- Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar
- Beta blokerler
- Kalsiyum kanal blokerleri
- ACE inhibitörleri
Hipermelatoninemi ne zaman meydana gelir?
Hipermelatoninemi, yaşınız ve cinsiyetiniz için beklenenle karşılaştırıldığında, genellikle sabaha (gün ışığına) kadar uzun süren, normalden yüksek gece melatonin düzeylerine sahip olduğunuzda meydana gelir.
Hipermelatoninemi vakalarının çoğu, melatonin veya melatoninle ilişkili uyku ilaçlarının çok fazla alınmasından kaynaklanmaktadır. Doğal olarak oluşan hipermelatoninemi nadirdir. Bununla ilişkili tıbbi durumlar şunları içerir:- Hipogonadotropik hipogonadizm: Hipogonadizm, testislerinizin veya yumurtalıklarınızın çok az seks hormonu ürettiği veya hiç üretmediği bir durumdur. Hipogonadotropik hipogonadizm, hipofiz beziniz veya hipotalamusunuzla ilgili bir sorundan kaynaklanan bir hipogonadizm şeklidir.
- Anoreksiya nervoza: Anoreksiya,yoğun kilo alma korkusu nedeniyle kalori miktarının ve yediğiniz yiyecek türlerinin sınırlandırılmasını içeren bir yeme bozukluğudur.
- Polikistik over sendromu (PKOS): PKOS, yumurtalıklarınızın aşırı erkek hormonu üretmesinden kaynaklanan hormonal bir dengesizliktir.
- Spontan hipotermi hiperhidrozu: Bu, kişinin soğuk bir ortamda bulunmadan aniden ve bilinmeyen bir nedenden dolayı düşük vücut sıcaklığına (hipotermi) sahip olduğu ve aşırı terlediği (hiperhidroz) nadir bir durumdur.
- Rabson-Mendenhall sendromu: Bu, şeker hastalığına yol açabilen yüksek kan şekerine (hiperglisemi) neden olan şiddetli insülin direnci ile karakterize nadir bir genetik durumdur . Rabson-Mendenhall sendromu epifiz bezinin büyümesine (hiperplazi) neden olabilir.
Hipermelatoninemi belirtileri şunları içerir:
- Gün boyunca uykululuk
- Düşük vücut ısısı
- Baş dönmesi
- Azalmış kas tonusu (hipotoni)
- Melatonin takviyeleri, hamile kalmaya çalışırken sık sık veya yüksek dozda alındığında insanlar için muhtemelen güvenli değildir. Hamile kalmaya çalışırken düşük dozlarda melatoninin güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yok.
- Bilim adamları hamilelik sırasında melatoninin kullanımının güvenliği konusunda yeterince bilgi sahibi değiller . Daha fazla araştırma yapılana kadar hamileyken veya hamile kalmaya çalışırken melatonin takviyesi kullanmamak en iyisidir.
- Ayrıca bilim insanları emzirme döneminde (emzirme) melatonin takviyesi kullanmanın güvenliği konusunda yeterince bilgi sahibi değil . Kullanmamak en iyisidir.
İyi ve Kaliteli bir uyku için öneriler:Melatonin seviyeleri yatmadan yaklaşık iki saat önce yükseliyor, yatmadan önce ışıkları düşük tutarak işini yapması için en uygun koşulları yaratın. Bilgisayarınızı, akıllı telefonunuzu veya tabletinizi kullanmayı bırakın; bu cihazlardan gelen mavi ve yeşil ışık melatoninin etkilerini etkisiz hale getirebilir. Televizyon izliyorsanız ekrandan en az 1,8 metre uzakta olduğunuzdan emin olun. Parlak tepe ışıklarını da kapatın. Bu arada sabah ve öğleden sonra gün ışığına maruz kalarak vücudunuzun günün doğru saatinde uyku için melatonin üretmesine programlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Dışarıda yürüyüşe çıkın veya güneşli bir pencerenin yanında oturun.