Sipariş TakipİletişimDestek Merkezi

Omega 3 Nedir?

Tarih: 20.12.2024 12:43
Omega 3 Nedir?
Omega 3 Nedir?
Omega-3 yağ asitleri öncelikle balık yağında ve bazı deniz alglerinde bulunur. İnsanların çok miktarda balık yediği ülkelerde depresyon daha az görüldüğünden, bilim insanları balık yağlarının depresyonu ve diğer duygudurum bozukluklarını önleyip önlemediğini ve/veya tedavi edip edemeyeceğini araştırdılar. İki omega-3 yağ asidinin (eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA)) duygudurum bozuklukları olan insanlara en fazla fayda sağlama potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir

Omega-3 yağ asitleri aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararıyla ilişkilidir:

Omega-3 ve Kalp Sağlığı: Omega-3'ler kalbi koruyucu özellikleriyle bilinir. Uygun trigliserit seviyelerinin ve kan basıncı seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilirler. Ayrıca anormal kalp ritmi riskini azaltmada da rol oynayabilirler.

Omega-3 ve Beyin Sağlığı: Bu yağ asitleri beyin sağlığı ve gelişimi için çok önemlidir. Bellek ve bilişsel işlevlere yardımcı olabilirler ve demansta olumlu bir rol oynayabileceklerini gösteren kanıtlar vardır.

Omega-3 ve Anti-İnflamatuar Etkiler: Omega-3'ler anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve bu, birçok durum için, özellikle de otoimmün olanlar için yararlı olabilir.

Omega-3 ve Göz Sağlığı: DHA, gözdeki retinanın önemli bir yapısal bileşenidir ve yeterli düzeyde olması, yaşamınız boyunca göz sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.

Omega-3 ve Akıl Sağlığı: Omega-3 tüketimi, daha düşük depresyon ve anksiyete riskiyle ilişkilendirilmiştir. Özellikle EPA'nın ruh sağlığı açısından önemli faydaları olabilir.

Omega-3 ve Hamilelik ve Erken Yaşam: Omega-3'ler bebeklerde beyin gelişimi için çok önemlidir. Hamilelik sırasında yeterli miktarda alımın çocuğa yönelik çok sayıda faydası vardır, dolayısıyla bunlar hem anne hem de bebek için önemlidir.


Omega-3 yağ asitleri ne işe yarar?

Omega-3 yağ asitleri vücudunuzdaki tüm hücrelerin gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur. Hücre zarlarınızın hayati bir parçası olup, hücreler arasındaki yapıyı sağlamaya ve etkileşimleri desteklemeye yardımcı olurlar. Omega-3'ler tüm hücreleriniz için önemli olsa da gözleriniz ve beyninizdeki hücrelerde yüksek seviyelerde yoğunlaşmıştır.
Ayrıca omega-3'ler vücudunuza enerji (kalori) sağlar ve birçok vücut sisteminin sağlığını destekler. Bunlara kardiyovasküler sisteminiz ve endokrin sisteminiz de dahildir.


Omega-3 yağ asitlerinin örnekleri nelerdir?

Omega-3 yağ asitlerinin üç ana türü vardır:
  • EPA (eikosapentaenoik asit) EPA bir “deniz omega-3'üdür çünkü balıklarda bulunur.
  • DHA (dokosaheksaenoik asit) DHA aynı zamanda balıklarda bulunan bir deniz omega-3'üdür.
  • ALA (alfa-linolenik asit) ALA, bitkilerde bulunan omega-3 formudur.
Omega-3'ler diyetinizden almanız gereken temel besinlerdir. ALA'yı yiyeceklerden aldığınızda vücudunuz ALA'nın bir kısmını EPA'ya ve ardından DHA'ya dönüştürebilir. Ancak bu işlem sadece az miktarda EPA ve DHA sağlar. Bu nedenle, EPA ve DHA'nın (balık gibi) diyet kaynakları önemlidir.


Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları Nelerdir?

Omega-3 yağ asitlerinin kardiyovasküler sağlığınız için birçok potansiyel faydası vardır. Önemli faydalardan biri trigliserit seviyenizi düşürmeye yardımcı olmalarıdır. Kanınızda çok fazla trigliserit (hipertrigliseridemi) ateroskleroz riskinizi artırır ve bu sayede kalp hastalığı ve felç riskinizi artırabilir. Bu nedenle trigliserit düzeylerini kontrol altında tutmak önemlidir. Ayrıca omega-3'ler HDL (iyi) kolesterolünüzü yükselterek ve kan basıncınızı düşürerek size yardımcı olabilir.

Bazı çalışmalar omega-3'lerin aşağıdaki riskleri azaltabileceğini gösteriyor:
  • Kardiyovasküler hastalık (CVD).
  • Ölüm, CVD'niz varsa.
  • Anormal kalp ritminin (aritmi) neden olduğu ani ölüm.
  • Kan pıhtıları.
Kalp sağlığının ötesinde, omega-3'ler aşağıdaki gelişme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir:
  • Meme kanseri de dahil olmak üzere bazı kanser türleri.
  • Alzheimer hastalığı ve demans.
  • Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD).

Omega 3 Bilişsel Sağlığa Fayda Sağlar mı?
Omega-3 takviyesinin bilişsel gerilemeye karşı korumaya yardımcı olduğuna dair ikna edici kanıtlar var. 2023 yılında American Journal of Clinical Nutrition'da 100.000'den fazla kişiyle yapılan bir araştırma, diyet veya takviye yoluyla omega-3 alımının artmasının veya kanda daha yüksek bir omega-3 seviyesine sahip olmanın demans riskini beşte bir oranında azalttığını gösterdi (20 %). 
Kaliforniya'daki Linda Loma Üniversitesi'ndeki psikologlar tarafından 2023 yılında yapılan ve Brain Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırma, bir kişinin kanındaki omega-3 indeksi ne kadar yüksekse, vücudunda o kadar fazla beyaz madde bulunduğunu ortaya çıkardı. 2022 tarihli bir araştırma, balık yağı takviyesi kullananlarda tüm nedenlere bağlı demans riskinin %9 daha düşük olduğunu bildiriyor.


 
Yükleniyor...