Sipariş TakipİletişimDestek Merkezi

PCOS nedir?

Tarih: 23.12.2024 10:57
PCOS nedir?
PCOS nedir?
PKOS, kadın kısırlığının en yaygın nedenlerinden biridir ve üreme çağındaki ABD'li kadınların %6 ila %12'sini (5 milyona kadar) etkilemektedir. Ama bundan çok daha fazlası var. Yaşam boyu süren bu sağlık durumu, çocuk doğurma yıllarının çok ötesinde de devam eder.
PKOS'lu kadınlar sıklıkla insüline dirençlidir; vücutları insülin üretebilir ancak bunu etkili bir şekilde kullanamaz, bu da tip 2 diyabet riskini artırır.
Ayrıca yumurtaların salınmasını (yumurtlama) durdurabilen ve düzensiz adet dönemlerine, sivilceye, saç derisinde incelmeye ve yüzde ve vücutta aşırı kıl büyümesine neden olabilen androjen seviyeleri (dişilerde de bulunan erkek hormonları) daha yüksek düzeydedir.


PKOS Ciddi Sağlık Sorunları Getirir mi?
PKOS'lu kadınlar, özellikle aşırı kilolularsa ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler:
  • Diyabet - PKOS'lu kadınların yarısından fazlası 40 yaşına kadar tip 2 diyabet geliştirir
  • Gestasyonel Diyabet (hamilelikte diyabet) Hamileliği ve bebeği riske sokar ve hem anne hem de çocuk için yaşamın ilerleyen dönemlerinde tip 2 diyabete yol açabilir
  • Kalp Hastalığı - PKOS'lu kadınlar daha yüksek risk altındadır ve risk yaşla birlikte artar
  • Yüksek Tansiyon - kalbe, beyne ve böbreklere zarar verebilir
  • Yüksek LDL (“kötü”) kolesterol  ve düşük HDL (“iyi”) kolesterol - Kalp hastalığı riskini artırır
  • Uyku Apnesi - Uyku sırasında solunumun durmasına neden olan ve kalp hastalığı ile tip 2 diyabet riskini artıran bir bozukluk
  • İnme Plak (kolesterol ve beyaz kan hücreleri) kan damarlarını tıkayarak kan pıhtılarına yol açabilir ve bu da felce neden olabilir
PKOS aynı zamanda depresyon ve anksiyete ile de bağlantılıdır, ancak bağlantı tam olarak anlaşılmamıştır.

PKOS'un Nedenleri Nelerdir?
Kesin nedenleri şu anda bilinmiyor ancak normalden yüksek androjen seviyeleri önemli bir rol oynuyor. Aşırı kilo ve aile öyküsü (ki bunlar da insülin direnciyle ilişkilidir) de katkıda bulunabilir.

Ağırlık…
Fazla kilolu olmak PCOS'a neden olur mu?
PKOS sizi fazla kilolu yapar mı?

İlişki karmaşıktır ve iyi anlaşılmamıştır. Aşırı kilolu olmak PKOS ile ilişkilidir, ancak normal kilolu kadınların çoğunda PKOS vardır ve fazla kilolu kadınların çoğunda yoktur.

Aile öyküsü…
Annesinde veya kız kardeşinde PKOS veya tip 2 diyabet olan kadınların PKOS geliştirme olasılığı daha yüksektir.

ve İnsülin Direnci
Yaşam tarzının insülin direnci üzerinde büyük etkisi olabilir, özellikle de kadın sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği nedeniyle aşırı kiloluysa. İnsülin direnci ailelerde de görülür. İnsülin direncine ne sebep olursa olsun, kilo vermek sıklıkla semptomların iyileşmesine yardımcı olur.

PCOS'unuz var mı?
Bazen semptomlar açıktır ve bazen daha az belirgindir.
Akne, saç büyümesi veya ense (akantozis nigricans) gibi vücut kıvrımlarında ve vücut kıvrımlarında koyulaşma için bir dermatoloğa (cilt doktoru),
Bir jinekoloğa (kadınları ve kadınları etkileyen tıbbi durumları tedavi eden doktor) ziyaret edebilirsiniz.
Üreme organları, adet dönemlerinin düzensiz olması ve aile hekiminizin kilo alması nedeniyle bu belirtileri fark edememesi PKOS'un bir parçasıdır.
Bazı kadınların yalnızca tek bir semptomu olacaktır; diğerleri hepsine sahip olacak. Her ırktan ve etnik kökenden kadınlarda PKOS olabilir.
Kadınların hamile kalmakta zorluk çektiklerinde PKOS'lu olduklarını öğrenmeleri yaygındır, ancak genellikle ilk adet döneminden hemen sonra, 11 veya 12 yaşlarında başlar. 20'li veya 30'lu yaşlarda da gelişebilir.

PCOS'unuz olup olmadığını belirlemek için doktorunuz bu 3 semptomdan en az 2'sinin sizde olup olmadığını kontrol edecektir:
  1. Yumurtlama eksikliğinden kaynaklanan düzensiz adet dönemleri veya hiç adet olmaması
  2. Yüzde ve vücutta aşırı kıllanmaya, sivilceye veya saç derisinde incelmeye neden olabilecek normalden yüksek erkeklik hormonu seviyeleri
  3. Yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistler
Sadece yumurtalık kistlerinin olması tanı için yeterli değildir. PKOS'suz pek çok kadının yumurtalıklarında kist vardır ve PKOS'lu pek çok kadının kisti yoktur.

PCOS ve Tedavi
Aylık adetleriniz düzensizse, hamile kalmada sorun yaşıyorsanız veya aşırı sivilce ya da kıllanma sorunu yaşıyorsanız sağlık uzmanınıza başvurun. PKOS'unuz olduğu söylenirse, tip 2 diyabet için test yaptırmayı ve eğer varsa bu durumu nasıl yönetebileceğinizi sorun. Aşırı kiloluysanız kilo vermek ve fiziksel aktiviteyi artırmak gibi sağlıklı değişiklikler yapmak, tip 2 diyabet riskinizi azaltabilir, diyabeti daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir ve diğer sağlık sorunlarını önleyebilir veya geciktirebilir.
Ayrıca yumurtlamanıza, sivilce ve saç büyümesini azaltmanıza yardımcı olabilecek ilaçlar da vardır. Tüm tedavi seçenekleriniz hakkında sağlık uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun.

PKOS'a Ne Sebep olur?
PKOS'un nedeni bilinmemekle birlikte, PKOS birçok farklı faktörün bir arada çalışmasına bağlı olabilir. Bu faktörler arasında insülin direnci, androjen adı verilen hormon seviyelerinde artış ve düzensiz adet döngüsü yer alır.

PKOS' un Ortak Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?
Polikistik over sendromunun (PCOS) yaygın belirtileri şunlardır:
    • Düzensiz adet dönemleri: Adet bozuklukları, adet gecikmesini, seyrek veya çok sık görülen adet dönemlerini, ağır adet dönemlerini veya öngörülemeyen adet dönemlerini içerebilir.
    • Kısırlık —PCOS, kadın kısırlığının en yaygın nedenlerinden biridir.
    • Obezite — PKOS'lu 5 kadından 4'ü obezdir.
    • Yüzde, göğüste, karın bölgesinde veya uylukların üst kısmında aşırı kıllanma: Hirsutizm adı verilen bu durum, PKOS'lu 10 kadından 7'sinden fazlasını etkiler.
    • Ergenlik döneminden sonra ortaya çıkan ve olağan tedavilere yanıt vermeyen şiddetli sivilce veya sivilce
    • Yağlı cilt
    • Akantozis nigricans adı verilen kalınlaşmış, kadifemsi, koyulaşmış cilt lekeleri
    • Yumurtalıklarda çok sayıda küçük sıvı dolu kese
İnsülin direnci nedir?
İnsülin direnci, vücut hücrelerinin insülinin etkilerine yanıt vermediği bir durumdur.
Vücut insüline tepki vermediğinde kandaki glikoz seviyesi artar. Bu, vücut glikozu hücrelere taşımaya çalışırken daha fazla insülin üretilmesine neden olabilir. İnsülin direnci diyabete yol açabilir.

Yüksek androjen seviyeleri nelere yol açabilir?
Normalden daha yüksek androjen seviyeleri üretildiğinde, yumurtalıkların her ay bir yumurta bırakması engellenebilir (yumurtlama adı verilen bir süreç). Yüksek androjen seviyeleri aynı zamanda PKOS'lu birçok kadında görülen istenmeyen tüy büyümesine ve sivilceye de neden olur.

Düzensiz adet dönemleri nelere yol açabilir?
Düzensiz adet dönemleri kısırlığa ve bazı kadınlarda yumurtalıklarda sıvı dolu çok sayıda küçük kesenin oluşmasına neden olabilir.

PKOS'lu kadınların sağlık riskleri nelerdir?
PKOS sadece üreme sistemini değil vücudun tüm bölgelerini etkiler. Bir kadının yaşam boyu sonuçları olabilecek ciddi rahatsızlıklara yakalanma riskini artırır.
İnsülin direnci tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini artırır. PKOS ile ilişkili bir diğer durum ise metabolik sendromdur. Bu sendrom hem diyabete hem de kalp hastalığına katkıda bulunur.
PKOS'lu bazı kadınlarda endometriyal hiperplazi adı verilen, rahim zarının çok kalınlaştığı bir durum gelişir. Bu durum endometriyal kanser riskini artırır.
PKOS'lu kadınlar ayrıca uyku apnesi gibi uyku bozuklukları açısından daha yüksek risk altında olabilir. PKOS'ta depresyon riski de daha yüksektir.

Kilo kaybının PKOS'lu kadınlar üzerinde ne gibi etkileri olabilir?
Aşırı kilolu kadınlar için kilo kaybı tek başına adet döngüsünü düzenleyebilir. Küçük bir kilo kaybı bile adet dönemlerinin daha düzenli hale getirilmesine yardımcı olabilir. Kilo vermenin ayrıca kolesterol ve insülin düzeylerini iyileştirdiği ve aşırı kıllanma ve sivilce gibi semptomları hafiflettiği de bulunmuştur.

İnsülin duyarlılığını artıran ilaçlar PKOS'lu kadınların tedavisine nasıl yardımcı olabilir?
Diyabet tedavisinde kullanılan insülin duyarlılaştırıcı ilaçlar PKOS tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu ilaçlar vücudun insüline tepki vermesine yardımcı olur. PKOS'lu kadınlarda androjen seviyelerinin azaltılmasına ve yumurtlamanın iyileştirilmesine yardımcı olabilirler. Yumurtlamanın yeniden sağlanması adet dönemlerinin düzenli ve daha öngörülebilir olmasına yardımcı olabilir.

PCOS Bağlantılı Sözlük
Acanthosis Nigricans : Daha kalın, daha koyu ve kadife benzeri cilt lekeleri. Bu durum diyabet veya prediyabet ile ilişkilidir.
Androjenler: Sakal ve kalın ses gibi erkek özelliklerine neden olan, vücut tarafından üretilen hormonlar.
Kardiyovasküler Hastalık: Kalp ve kan damarlarının hastalığı.
Hücreler: Vücuttaki bir yapının en küçük birimleridir. Hücreler vücudun tüm bölümlerinin yapı taşlarıdır.
Kolesterol: Hücrelerin ve hormonların yapı taşı olan doğal bir maddedir. Bu madde, vücudun diğer bölgelerinde kullanılmak veya depolanmak üzere yağın kan damarları yoluyla taşınmasına yardımcı olur.
Depresyon: En az 2 hafta süren üzüntü hissi.
Diabetes Mellitus: Kandaki şeker seviyesinin çok yüksek olduğu bir durumdur.
Endometrial Kanser: Rahim iç zarının kanseridir.
Endometriyal Hiperplazi: Rahim zarının çok kalınlaştığı bir durumdur.
Östrojen: Yumurtalıklarda üretilen kadınlık hormonu.
Glikoz: Vücudun ana yakıt kaynağı olan kandaki şeker.
Hirsutizm: Yüzde, karında ve göğüste aşırı kıllanma.
Hormonlar: Vücutta üretilen ve hücrelerin veya organların işlevini kontrol eden maddeler.
Kısırlık: Doğum kontrol yöntemi kullanılmadan düzenli cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen 1 yıl boyunca hamile kalamama durumudur.
İnsülin: Kandaki glikoz (şeker) seviyesini düşüren bir hormon.
Adet Dönemleri: Rahimden aylık olarak kan ve doku dökülmesidir.
Metabolik Sendrom: Diyabet ve kalp hastalığına yol açabilen sorunların birleşimi. Bu sorunlar arasında yüksek tansiyon, 35 inç veya daha fazla bel çevresi (kadınlarda), normalden yüksek kan şekeri düzeyi, normalden düşük "iyi" kolesterol düzeyleri ve kandaki yüksek düzeyde yağ (trigliseritler) yer alır).
Obezite: Aşırı vücut yağıyla karakterize edilen bir durumdur.
Yumurtalıklar: Kadınlarda hamile kalmak ve östrojen, progesteron ve testosteron gibi önemli hormonları üretmek için gerekli yumurtaları içeren organlar.
Yumurtlama: Yumurtalığın yumurtayı bıraktığı zamandır.
Progestin: Vücut tarafından doğal olarak üretilen hormona benzeyen sentetik bir progesteron şeklidir.
Uyku Apnesi: Uyku sırasında solunumun kesintiye uğramasına neden olan bir hastalıktır.

 
Yükleniyor...