Sipariş TakipİletişimDestek Merkezi

Selenyum Nedir?

Tarih: 20.12.2024 12:50
Selenyum Nedir?
Selenyum Nedir? Genel Bakış
Selenyum toprakta bulunan bir mineraldir. Doğal olarak suda ve bazı yiyeceklerde bulunur. İnsanlar çok küçük bir miktara ihtiyaç duyarken selenyum metabolizmalarında önemli bir rol oynar.

Selenyumun Faydaları
Selenyum antioksidan özelliğinden dolayı dikkat çekmiştir. Antioksidanlar hücreleri yaşlanma, yaşam tarzı seçimleri ve kirlilik gibi çevresel koşulların neden olduğu hasarlardan korur. Zamanla, oksidatif stres adı verilen bu hücre hasarı kanser, kalp hastalığı ve zihinsel becerilerdeki düşüşle bağlantılıdır.
Selenyum vücutta üretilemediği için dışarıdan alınması gereken bir mineraldir.

Selenyum Hangi Sağlık Durumlarını Destekler?
Selenyum vücudunuzun birçok fonksiyonunu destekler:

Tiroid sağlığı. Tiroidiniz vücudunuzun metabolik süreçlerini düzenleyen hormonlar üreten küçük bir bezdir. Tiroidinizin az çalışması durumunda yorgunluk, kilo alma, depresyon ve kas ağrıları yaşayabilirsiniz. Zamanla tiroid riskleri kronik hastalıkları kötüleştirebilir.
Selenyum sağlıklı tiroid fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur. Ancak araştırmalar, fazlasının tiroidinize zarar verebileceğini gösteriyor. 

Bilişsel destek. Araştırmalar selenyumun antioksidan özelliklerinin Parkinson, Alzheimer ve multipl skleroz gibi beyin ve sinir sistemi hastalıklarını kötüleştirebilecek hücre hasarıyla mücadele ettiğini gösteriyor. Selenyumun zihinsel beceri kaybını önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olup olamayacağını belirlemek için çalışmalar devam etmektedir. Ancak bilim insanları beslenmenizde yeterli miktarda almanın sağlıklı beyin fonksiyonlarını korumaya yardımcı olabileceğine inanıyor.
Selenyum ayrıca düzinelerce başka durumun tedavisi için de araştırılmıştır. Astımdan artrite, prostat kanserinden kısırlığa kadar uzanırlar. Bu çalışmaların sonuçları sonuçsuz kalmıştır. 

Selenyum için hangi durumlarda dikkat etmek gerekir?
Aşağıdaki durumlarda selenyum seviyeniz düşük olabilir:
  • Sigara içmek
  • Alkol iç
  • Doğum kontrol hapları alın
  • Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi vücudunuzun yeterli selenyum emilimini engelleyen bir rahatsızlığınız varsa
Selenyum Nedir? Görevleri Nelerdir?
Selenyum bir eser mineraldir, yani vücudun yalnızca küçük bir miktara ihtiyacı vardır. Doğal olarak gıdalarda veya takviye olarak bulunur. Selenyum, DNA yapımına yardımcı olan ve hücre hasarına ve enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olan, selenoproteinler adı verilen çeşitli enzimlerin ve proteinlerin önemli bir bileşenidir; bu proteinler aynı zamanda üreme ve tiroid hormonlarının metabolizmasında da rol oynar. Vücuttaki selenyumun çoğu kas dokusunda depolanır, ancak tiroid bezi, tiroid fonksiyonuna yardımcı olan çeşitli selenoproteinler nedeniyle en yüksek selenyum konsantrasyonunu tutar.

Selenyum – Kanser
13 prospektif gözlemsel çalışmanın Cochrane incelemesi, özellikle erkeklerde, en düşük selenyum seviyelerine kıyasla, en yüksek selenyum alımına veya kan seviyesine sahip gruplarda kanser riskinin %31 azaldığını ve kanserden ölüm riskinin %45 azaldığını gösterdi. Ancak yazarlar, çalışma popülasyonları arasında farklılıklar olduğundan ve diyetteki selenyumun değerlendirilmesinde olası yanlışlıklar olduğundan (gıdanın selenyum içeriğindeki bölgesel farklılıklar hesaba katılmadığından) meta-analizdeki zayıflıklar konusunda uyardılar.

Selenyum – Tiroid
Tiroid fonksiyonunu düzenleyen selenyum içeren birçok enzimin bulunduğu tiroid bezinde yüksek konsantrasyonlarda selenyum vardır. Vücutta yeterli selenyum yoksa Hashimoto hastalığı ve Graves hastalığı gibi otoimmün tiroid rahatsızlıklarına yol açabilir. Bu koşulların her ikisi de vücudun tiroid bezine saldıran antikorlar üretmesine neden olur ve bu da aşırı aktif tiroide (hipertiroidizm) veya az aktif tiroide (hipotiroidizm) yol açar.

Çalışmalar selenyumun bu antikorların miktarını azalttığını ve inflamasyonu azaltmaya çalışan selenoproteinlerin aktivitesini desteklediğini göstermiştir.
Selenoproteinler, hücre zarlarını serbest radikallerin vereceği zarardan korumaya yardımcı olur ve kan trombositlerinin yapışkan hale gelmesini önler

Selenyum, İyot ve Tiroid
Selenyum ve iyot, sağlıklı bir tiroid için özellikle önemli olan sinerjistik bir ilişkiye sahiptir. İyot, tiroid hormonunun bir bileşenidir ve selenoprotein olarak selenyum, tiroid hormonunun aktif formuna dönüştürülmesine yardımcı olur. Her iki minerale de tiroid bezinin yeterli miktarda ihtiyacı vardır; Birinin çok fazlası diğerinin eksikliğine katkıda bulunabilir.




 
Yükleniyor...